Myslet pozitivně s úsměvem na rtech Usmívající se

Švestková povidla

21. října 2013 v 21:34 | Chudobka1970 |  Zkouším vařit a péct
Tak jsem uvařila povidla podle starého receptu. Jednu malou skleničku jsem vzala do práce na ochutnání. Byla moc dobrá. Rozdaný recept slavil velkolepý úspěch. Tak ho posílám i vám:-)

Suroviny:
3 kg švestek
1,2 kg cukru krystal nebo krupice, pokud jsou švestky kyselé, přidejte ještě 300gr. cukru
200 ml klasického octa
rum

Postup:
Švestky roztrhneme nebo rozkrájíme alespoň na 4 kousky. Nemeleme ani nemixujeme!

Zasypeme cukrem a zalejeme octem a pořádně promícháme

Takto připravené švestky necháme odstát. Nejlíp 24 hodin, ale v případě nouze stačí přes noc. Zakryjeme je pkličkou nebo alobalem tak, aby k nim trochu mohl vzduch. Když si vzpomeneme, můžeme je sem, tam zamíchat = 1-3x
Ony pustí spoustu šťávy a vpodstatě se do ní ponoří.

Celý hrnec vezmem a dáme na plotnu. Zprudka vaříme 1 hodinu. Během varu mícháme. Směs nám bude hezky bublat

Po hodině snížíme teplotu a během dalších 2 hodin je promícháváme. Nemusí se míchat pořád, stačí tak jednou za 5 minut. Ale když je necháte svému osudu, připálí se vám. Teď už máme švestky hezky rozvařené, voda se pomalu ale jistě mizí. Směs bude opět bublat a možná i prskat. Pozor, horká povidla hodně pálí!

Takhle nějak to vypadá, když máme hotovo. Nemusí to trvat celé "další dvě hodiny". Když budete mít hodně zralé švestky, dovaříte povidla jako já, za "další" hodinu a půl. Hustotu zkusíme na malém talířku - odkápneme sem povidla vařečkou přímo z hrnce a necháme trochu vychladnout. Jakmile hezky drží a nestékají, jsou hotové.

A teď jednou kouzlo: do skleniček nejprve nalejeme polévkovou lžíci rumu a teprve potom tam opatrně dolejeme vřelá povidla.

Na závěr naplněné skleničky zavíčkum a obrátíme dnem vzhůru. Po vychladnutí uskladníme. Měly by vydržet alespoň 1 rok. Ale asi se to nepodaří, protože jsou moc dobré :-) :-) :-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 23. října 2013 v 6:38 | Reagovat

Povidla vypadají moc dobře. Povedly se Ti! :-)

2 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 24. října 2013 v 14:57 | Reagovat

[1]: A hlavně nejen mě:-) Kolegyňka z práce je uvařila podle tohoto návodu a jejím dětem moc chutnaly:-)

3 Anetka Anetka | E-mail | Web | 26. listopadu 2015 v 8:48 | Reagovat

Také nám chutnaly, skvělý recept. Už víte, co si nadělíte k Vánocům? Já toužím po nové formě sněhuláka :) https://www.dommo.cz/Formy-a-misy-na-peceni/

4 Lenna68 Lenna68 | Web | 25. ledna 2016 v 15:31 | Reagovat

Marmelády dělám každý rok, ale na povidla jsem si nikdy netroufla, díky tomuto receptu je určitě třeba letos vyzkouším ;-)

5 Milosllava Milosllava | Web | 9. října 2016 v 15:23 | Reagovat

Koukám,že  se povidla povedly,ale já už třetím rokem dělám povidla bez míchání a zásadně v troubě.Trouba není ani kapku pocákaná a povidla nejsou ani trošku přichycená.Jde o to,že si mohu při nich dělat jinou práci a o to u mě hlavně jde.Povidla jsou opravdu super,koukala jsem,že už je dělá v troubě odně blogerek,ale je to jen každého věc,že nevnucuji recept.pa Miluš :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Na fotografie a obrázky na tomto blogu, pokud u nich není uveden zdroj,
se vztahují veškerá autorská práva.